Want in een gietijzeren oven maakten ze de lekkerste gerechten: probeer bijvoorbeeld eens ons recept van zweedse balletjes, shortbread cookies of de lekkerste kiprolletjes. Maar wat maakt gietijzer nou zo‘n geschikt materiaal om in te bakken, braden, grillen en roosteren? Met name twee zaken zijn hier van invloed: gietijzer is een uitstekende warmtegeleider enerzijds, en het onverbeterlijke ontwerp van AGA anderzijds maakt van elk gerecht een succes. Wilt u weten hoe dit zit en of een gietijzeren Aga iets is dat in uw keuken nog ontbreekt? Lees het in deze blog.
Gietijzer is een uitstekende warmtegeleider: als u een gietijzeren oven van Aga aanschaft waarvan de bodem, de zijkanten en de top van dik gietijzer zijn geconstrueerd, kookt u uw lekkerste gerecht aan de hand van een zeer gelijkmatige verdeling van de warmte. De warmte straalt namelijk uit en wordt overgebracht op de gietijzeren oven, waardoor de warmte in alle oppervlakken gelijktijdig vrijkomt, wat zorgt voor een zachter kookproces dan de felle directe warmte van een conventioneel fornuis met open vlam. U hoeft dan niet te vrezen dat de temperatuur op sommige plaatsen in de oven hoger of lager zal zijn. Op die manier verbrandt het voedsel niet aan de buitenkant, maar wordt het van binnenuit langzaam gegaard voor een mooi egaal resultaat bom vol smaak, sappigheid en de lekkerste tekstuur.
AGA betekent dikwijls slow cooking. Natuurlijk duurt het in het begin iets langer dan bij andere ovens voor ze voldoende op temperatuur zijn, maar vanaf dan garanderen ze een zeer egaal warmtebehoud. Zijn de gasten iets later? De oven houdt uw lekkere avondmaal nog goed op temperatuur tot het serveren. Nog een karaktereigenschap van gietijzer, is dat het kookgeuren in de keuken vermindert en contaminatie van smaak tussen verschillende gerechten die tegelijk in de oven worden gegaard tot een minimum beperkt. Hierdoor kan men verschillende gerechten tegelijkertijd in dezelfde oven bereiden, een voordeel waar conventionele ovens niet aan kunnen tippen.
Gietijzeren ovens van AGA zijn bovendien zeer duurzaam. Mits ze op de juiste manier worden schoongemaakt en onderhouden (lees onze blog hierover!: Schoonmaak tips voor de AGA Cooker), kunnen deze klasse-ovens een leven lang meegaan, en zelfs langer. Gietijzeren ovens schoonmaken gaat snel en gemakkelijk: het belangrijkste is dat u de gietijzeren platen niet onder koud of lauw water dompelt als ze nog heet zijn.
Dankzij de langzame en beheerste stijging van de temperatuur in de oven, helpen gietijzeren AGA‘s het vocht van het eten in te sluiten en de smaak van uw gerecht te behouden: het is geen toeval dat de door grootmoeders bereide gerechten zo smakelijk waren! De felle hitte van een conventionele oven heeft simpelweg niet hetzelfde effect.
Gesmolten ijzer rijk aan koolstof wordt in op maat gemaakte mallen gegoten. Na het stollen wordt elk gegoten onderdeel met de hand bewerkt en gereinigd. Het is deze techniek die de buitenkant van de AGA hun karakteristieke oppervlak geeft. Handwerk maakt elk exemplaar uniek.
In elke gietijzeren AGA-oven die wordt geleverd, zit een onlosmakelijk stuk geschiedenis ingebouwd. De ovens worden bovendien steeds vervaardigd volgens de hoogste normen. Dit brengt AGA de reputatie van een vertrouwd Brits merk dat evenwel wereldwijd in de mooiste handgemaakte keukens thuishoort.